Kynologický klub Zlaté Moravce
Posledné články
· Ďalší "poľovník" sa ...
· Na zamyslenie...
· Náš nový člen rodiny.
· Kde sa drevo rúbe, t...
· Kto mi vycvičí môjho...
Prihlásenie
Meno Heslo
Zabudli ste heslo?
Pre získanie nového
Kliknite sem.


Posledné 5 fotky
Štatistiky
· Hostí Online: 1

· Členov Online: 0

· Registrovaní členovia: 140
· Najnovší člen: Richard



· Tém vo fóre: 2
· Príspevkov vo fóre: 29
· Novinky: 126
· Články: 20
· Súborov na stiahnutie: 44
· Fotky: 1275
· Shoutbox správy: 1994
· Komentáre: 1579
Štatistika prístupov

Google PageRank
Kde sa drevo rúbe, triesky lietajú...
28.4.2012 - vonku bolo ideálne počasie, ktoré lákalo vyvenčiť psíkov pri vode aby sa mohli aj "vykúpať" a schladiť. Slovo dalo slovo a tento nápad sme zrealizovali spolu s ďalším členom nášho klubu a vybrali sme sa k blízkej priehrade. Žiaľ akcia nedopadla úplne podľa našich predstáv. Psy (2x zlatý retriever a 1x NO) sa pustili do bitky vo vode, kde sa potápali, skákali jeden cez druhého, našťastie sa nám ich podarilo odvolať a tak sa nič nestalo. No havom táto bitka nestačila a znovu sa pustili do šarvátky tentokrát na brehu. Pri pokuse majiteľa zlatého retrievera o odtrhnutie psov od seba ho nemecký ovčiak kusol do ruky . A tak sme boli nútení túto vychádzku ukončiť. Majiteľ retrievera musel ísť na pohotovosť a dať si ošetriť ranu. Dôvodom tohto nešťastného kusanca bolo, že hafani nemali náhubky. S nimi by sa vraj mohli vo vode utopiť, ak by sa niekde zachytili alebo niečo podobné.
Ja a Riky sa chceme ospravedlniť za bolesť a problémy, ktoré sme spôsobili: "Prepáčte, mrzí nás to, nebolo to úmyselné a sľubujeme, že odteraz budeme robiť všetko preto aby sme podobným situáciám zabránili."
Veronika
Komentáre
#1 | jopal dňa April 30 2012 16:13:52
Nahubky pre psov, nie su len moj rozmar, na ktorom vzdy trvam, ale boli vymyslene presne pre taketo necakane situacie. (I ked ani az taka necakana situacia to nebola, nakolko citam, ze sa "hasterili" uz vo vode.) Nehovoriac o tom, ze sa jedna o dvoch rovnako dominantnych psov, takze este to skoncilo relativne dobre... Petovi sa ruka zahoji. Predstavte si, ze by si to miesto ruky odniesla tvar nejakeho decka (zazil som to)...nono
#2 | smire dňa April 30 2012 17:36:03
Ja som sa poučil, na takéto akcie bez náhubkov budem chodiť len s vlastnými psami. Ja som plánoval aj ďalšie stretnutia pri vode s kolegami psíčkarmi s práce, ktorí nemajú náhubky pre psov, ale už som to odvolal. Nebudem riskovať, že sa stane niečo ľuďom alebo psom.
#3 | Iva dňa May 09 2012 14:52:58
Starí členovia si možno budú pamätať vystúpenie na Agrokomplexe, keď doberman bez náhubku vybehol z auta a zahryzol sa do mojej dogy, ktorej som práve nasadila náhubok. Doberman dostal krč a nemohol uvolniť papuľu, tak sme tam stáli so zahrýznutým psom a čakali pokým krč povolí. Vtedy to dopadlo dobre a ešte sme aj vystupovali. Takže to dopadlo dobre. Preto ja som tiež zato, aby mali psy náhubky. No a čo sa týka tých dvoch retríverov, oni keďže sú dvaja tvoria určitú svorku, preto sa chovajú tak, že sa to vymyká štandardu tohto plemena. Nechcem sa tým nikoho dotknúť, ja len nahlas uvažujem.
#4 | smire dňa May 09 2012 16:52:22
Tu bol problém ten, že ja som si svojich psov krikom alebo buchnutím udržal, avšak vlčiak stále napádal mojich psov a oni sa samozrejme bránili. Došlo až k tomu, že obaja prekotili vlčiaka, až kňučal, ja som ich odvolal dúfajúc, že už skrotne, ale on ako sa postavil tak znovu zaútočil. A samozrejme sú dvaja, tvoria svorku a spolupracujú, to je pravda. Ja som aj svojich psov vyšvácal vodítkom keď bolo treba, avšak majitelka vlčiaka to neurobila. Keď bol vlčiak uviazaný na dlhom vodítku, moji psy si ho nevšimali, ale keď bol navolno, tak len striehli, kedy ich napadne, čo sa aj stalo. Moj názor, na psov treba byť prísny, keď treba, tak ich aj vyfliaskať, čo som sa naučil na cvičisku, ale keď sú napadnutí druhým psom, čo som mal robiť, len ich rozdeliť. Moja chyba je, že som vedel, že ten vlčiak je útočny, ale myslel som si, že to zvládneme. Mýlil som sa.
#5 | jopal dňa May 10 2012 09:15:01
Skoda, ze si sa nerozpisal uz pred tym takto podrobnejsie. Vlastne az teraz som sa dostal viacej do obrazu. Veronike som uz viackrat povedal, ze pes ju nerespektuje a samozrejme vzdy naznacil dalsi postup. Na jej ospravdlnenie sluzi, ze aj sa snazi, ale jej fyzicke danosti hranicia s mentalitou a hmotnostou psa, co on velmi dobre vyciti a zneuzije. Bohuzial, vybudovat si respekt u niektorych jedincov da velmi vela namahy a hlavne treba to vediet. To musi mat psovod v sebe. Tu nejde len o to, ze "vyšvácať psa", ale musis vystihnut ako razanciu, tak aj "termin" trestu. Dalej je dolezite, aby pes bol upozorneny, ze pride trest (ani psy sa hned do seba nepustia, minimalne pride zavrcanie, ci postoj). Mam info, ze Veronika to chce riesit cez inu osobu. Ak je to pravda, robi chybu..., ona na to ma, aby ho zvladla sama.
#6 | smire dňa May 10 2012 12:16:15
Veronika na to fyzicky má, ale ona nechce na psa pritvrdiť, na to ho má veľmi rada. Neuvedomuje si, že vlastne tým sama psovi ubližuje. Veľmi dobre si pamätám na tvoje slová Jožo, že keď na psa pritvrdím, neznamená to, že ma bude mať pes menej rád. Musí to však byť spravodlivý trest a pes musí vedieť, za čo to je. Aj pes je spokojnejší, keď vie, kde sú hranice pokial môže zájsť a keď sa v nich drží vie, že nebude trestaný ale chválený. Veronika radšej drží psa uviazaného, čo podľa mňa tiež tomu psovi lezie na nervy, keď vidí, že ostatní psi behajú na cvičisku, čím si vybijú energiu a on je len uviazaný, namiesto toho, aby psa na dlhom vodítku pustila a keď ide napadnúť druhého psa, tak ho potrestala, či už krikom, alebo tvrdšie aj vyšvácať vodítkom, keď treba. Dana má čuvača, a tiež vidieť, že ho má veľmi rada a nebolo to jeden krát, keď psa dobila vodítkom, keď si to zaslúžil. Moj retriever tiež bol útočný a musel som ho dobiť vodítkom, kým ho to prešlo a tiež sa mi do toho veľmi nechcelo, až na tvoj krik Jožo, som to po pár týždňoch spravil a mal si pravdu, pomohlo to. Teraz keď prídem na cvičisko, moji psi po týždni, keď nevidia cudzích psov vrčia a rýpu do iných psov, ja ich však zahriaknem prípadne plesknem poza uši a mám pokoj. Vodítkom ich byť už nemusím, vedia, že nemajú útočiť, len samozrejme musím dávať pozor.
#7 | jopal dňa May 10 2012 12:37:56
Ano, tak, pochopil si to... Kazdy pes (samec) ma prirodzenu danost bojovat o vodcovstvo v "svorke". Akonahle neciti vodcu v psovodovi, prebera iniciativu. U menej dominantnych psov je vysledkom len "neposlusnost" (aj to len v nasom ponimani), u tych tvrdsich v konecnom dosledku aj agresivita voci psovodovi. Samostatnou kapitolou su nezlomitelni, pokazeni psi... A Veronika pochopila uz davno, uz to chce len doladit.kladivo
Pridať komentár
Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.
Hodnotenia
Musíte byť zaregistrovaný, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste, alebo sa zaregistrujte.

Zatial nikto neohodnotil tento príspevok.
Meniny

Dnes má sviatok
Reklama
2,557,615 návštev Canine by Harly